Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


     
 

 TEMPERAMENTUM, VISELKEDÉS

 A LHASA APSO JELLEMÉT, VISELKEDÉSÉT AZ EREDETI FUNKCIÓJÁNAK VALÓ MEGFELELÉS ALAKÍTOTTA. AHHOZ, HOGY ŐRKUTYA FUNKCIÓJÁT BETÖLTHESSE, A LHASA APSONAK NYUGODTNAK, INTELLIGENSNEK, ÉERNEK ÉS FÜGGETLEN SZEMÉLYISÉGNEK KELLETT LENNI, S E POZITIV TULAJDONSÁGAIT  A MAI NAPIG MEGTAROTTA. A LHASA IDEGENEKKEL SZEMBENI GYANAKVÁSÁT IGEN NAGYRA ÉRTÉKELTÉK A TIBETIEK. EGY LHASA SOSEM LEHET IDEGES, HIPERAKTIV. NEM LEHET GOROMBA, ALATTOMOS, IJEDŐS. MÉLTÓSÁGTELJES, VIDÁM, ÉRTELMES TÁRSASÁG. NEM TÚLBUZGÓAN ENGEDELMES, MEGLEHETŐSEN ÖNTUDATOS FAJTA. GAZDÁJÁVAL, CSALÁDJÁVAL RENDKIVÜL ÉRZÉKENY, SZERETETTELJES, GYENGÉD ÉS JÁTÉKO, DE SOSEM VESZÍTI EL HIGGADTSÁGÁT.

BÁR NAGYON ÉLVEZI A SZABADBAN VALÓ JÁTÉKOT ÉS SÉTÁT, A LHASA APSO NEM TARTHATÓ KERTBEN VAGY KENNELBEN. CSAK AKKOR ÉRZI JÓL MAGÁT, HA A GAZDÁJA, CSALÁDJA KÖZVETLEN KÖZELÉBEN, BENT A LAKÁSBAN ÉL. UGATÓSSÁGA ELŐDEINEK ÖRÖKSÉGE, HISZEN VALAHA EZ VOLT A FELADATA: UGATÁSSAL JELÉEZNI AZ IDEGENEK KÖZELEDÉSÉT. MIVEL  KIVÁLÓ A HALLÁSA, A LEGKISEBB IDEGEN, SZOKATLAN ZAJRA IS UGATNI FOG. ÁLTALÁBAN SZERETI A GYEREKEKET, DE AZ ÓVATLA, ESETLEG DURVA GYERMEKKÉZ ÉRINTÉSÉT NEM TŰRI. HA KISGYERMEK IS VAN A CSALÁDBAN, MEG KELL TANÍTANI A GYENGÉD ÉS A KUTYA IGÉNYEIT TISZTELETBEN TARTÓ BÁNÁSMÓDRA, A LHSA NEM SZERETI, HA FOLYTON NYAGGATJÁK.

INTELLIGENS, FÜGGETLEN SZEMÉLYISÉG, AMIBŐL EGYENESEN MÖVETKEZIK, HOGY OLYKOR MAKACS ÉS CSÖKÖNYÖS. NEVELÉSE AKKOR LEHET EREDMÉNYES, HA AZT A UTYA JÁTÉKNAK FOGJA FEL. NE FUKARKODJUNK A JÓ SZÓVAL, DÍCSÉRETTEL,  JUTALOMFALATOKKAL, EZEKÉRT CSERÉBE A LHASA APSO SZINTE BÁRMIRE HAJLANDÓ, DE SOKSZOR ÍGY IS JÓ NAGY ADAG TÜREÉLEM ÉS MEGÉRTÉS SZÜKSÉGES A NEVELÉSE SORÁN.

 

 
     

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.