Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


     
 

 

 A SZŐRÁPOLÁSRÓL

A HOSSZÚSZŐRŰ TIBETI  FAJTÁK  BIZONY SOK TÖRŐDÉST, GONDOZÁST IGÉNYELNEK., GYÖNYÖRŰ SZŐRZUHATAGUK, CSAK RENDSZERES ÉS GONDOS FÉSÜLÉSSEL ÉRHETŐ EL. EZÉRT ÚGY KELL KIALAKÍTANI A RTUÁLÉJÁT, HOGY SE A GAZDINAK SE A KUTYÁNAK NE LEGYEN KELLEMETLEN. A RENDSZERES SZŐRÁPOLÁST NEM ÉRDEMES ELHANYAGOLNI,  MERT KÉSŐBB JÓVAL TÖBB MUNKÁNKBA FOG KERÜLNI ,  A KUTYA SZÁMÁRA PEDIG JÓVAL TÖBB  KELLEMETLENSÉGET OKOZ AZ ÖSSZECSOMÓSODOTT SZŐR RENDBEHOZATALA.

MÁR KÖLYÖKKORBAN EL KELL KEZDENI A "TRÉNINEZÉS", BÁR A KÖLYÖK SZŐRE MÉG  NEM IGÉNYLI A RENDSZERES TÖRŐDÉST, DE EBBEN A KORBAN KELL HOZZÁSZOKTATNI., HOGY NYUGODTAN FEKÜDJÖN A HÁTÁN ÉS AZ OLDALÁN AMÍG FÉSÜLJÜK. hA NEM VAGYUK DURVÁK, VAGY ERŐSZAKOSAK A PROCEDÚRÁT A KUTYA KELLEMESNEK FOGJA TALÁLNI, A GYENGÉDEN SZALADÓ FÉSŰ A GAZDI VAKARGATÁSÁNAK, A PUHÁN SZALADÓ KEFE PDIG SIMOGATÁSNAK FOG TÜNNI A SZÁMÁRA. A SZŐRÁPOLÁST CÉLSZERŰ OLYAN IDŐPONTRA TENNI, AMIKOR KISKUTYÁNK MÁR KITOMBOLTA MAGÁT, ELPILLED, ELFÁRADT ÉS KIFEJEZETTEN JÓL ESIK NEKI A GAZDI SIMOGATÓ KEZE. fONTOS A RENDSZERESSÉG, LEHETŐLEG MINDIG UGYANAZON NAPSZAKBAN ÉS KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT VÉGEZZÜK, A FÉSÜLÉS MENETÉBEN IS ALAKÍTSUNK KI ÁLLANDÓ SORRENDET. CÉLSZERŰ A HASON KEZDENI ÉS A LÁBAKON FOLYTATNI ÉS A HÁTON BEFEJEZNI.

MIELŐTT HOZZÁFOGNÁNK  MINDEN ESZKÖZT KÉSZÍTSÜNK ELŐ. A SZŐRÁPOLÁST  ÉRDEMES ÖSSZEKÖTNI A HALLÓJÁRATOK, SZEMEK ÉS A KARMOK ÁPOLÁSÁVAL. EHHEZ SZÜKSÉGÜNK LESZ EGY JÓ MINŐSÉGŰ, LEHETŐLEG FÉMBŐL KÉSZÜLT BONTÓKEFÉRE, (A MŰANYAG SÖRTÉJŰ KEFE ELEKTROMOSSÁGGAL TÖLTI FEL A SZŐRT, EZ KELLEMETLEN A KUTYA SZÁMÁRA), ÉLES OLLÓA, KAROMVÁGÓRA, HINTŐPORRA, SZŐRÁPOLÓ OLAJRA, KONDICIONÁLÓRA, FÜLTISZTÍTÓ PÁLCIKÁKRA, BABOLAJRA, KAMILLÁS OLDATRA, VAGY MÁS SZEMÁPOLÓ FOLYADÉKRA.  FEKTESSÜK KUTYÁNKAT AZ ODALÁRA, MAJD SÍMITSUK EL A SZŐRT A NÖVEKEDÉSÉVEL ELLENTÉTES IRÁNYBA ÉS ALULRÓL FELFELÉ HALADVA, RÉTEGENKÉNT FÉSÜÉJÜK ÁT, BONTSUK KI AZ ESETLEGES CSOMÓKAT, MAJD FÉSÜLJÜK VISSZA A HELYES IRÁNYBA.

A JAVASOLT HALADÁSI SORREND: ELŐSZÖR A HÁTON FEKVŐ KUTYA HÁTSÓ LÁBAITÓL HALADJUNK A HASA ÉS A MELLKASA FELÉ, MAJD FOLYTASSUK A MELLSŐ LÁBAKKAL, MAJD A NYAK ÉS A TOROK TÁJÉKÁVAL EGÉSZEN AZ ÁLLIG. AKÖVETKEZŐ LÉPÉSBEN GÖRDÍTSÜK VALAMELYIK OLDALÁRA ÉS A FAROK ILLESZTÉSÉNÉL KEZDVE HALADJUNK FOKOZATOSAN A NYAK FELÉ, ITT IS RÉTEGRŐL-RÉTEGRE, SZAKASZRÓL SZAKASZRA HALADVA. FÉSÜÉJÜK KI A FÜLEK MÖGÖTTI TERÜLETET ÉS A FÜLET BORÍTÓ SZŐRT, MAJD AZ EGÉSZET ISMÉTELJÜK MEG A MÁSIK OLDALON IS! VÉGEZETÜL ÜLTESSÜK FEL ÉS FÉSÜÉJÜK KI AZ ARC SZŐRÉT. A LHASA APSONÁL ÉS A ASHIH-TZUNÁL A SZEME ELÉ HULLÓ TINCSKET KÖSSÜK FEL. A PROCEDURA VÉGEZTÉVE A KUTYA MINDEN BIZONNYAL MEGRÁZZA MAJD MAGÁT!

VÉGEZETÜL AZ ORRÁNÁL KEZDVE TENYERÜNNKEL LAZÁN SÍMITSUK  VÉGIG EGÉSZEN A FARKÁIG.

FONTOS, HOGY A KUTYA A SZŐRÁPOLÁS KÖZBEN VÉGIG BIZTONSÁGBAN ÉREZZE MAGÁT ÉS SEMMILYEN ZAVARÓ KÖRÜLMÉNY, VAGY KELLEMETLEN ÉLMÉNY NE TÁRSULJON A RITUÁLÉJHOZ. ELSŐ PRÓBÁLKOZÁSAINKAT ÉRDEMES  AZ ÖLÜNKBEN FEKVŐ KISKUTYÁN KEZDENI, A TESTI KONTAKTUS MEGNYUGTATÓ LESZ A SZÁMÁRA. FOKOZATOSAN SZOKTASSUK HOZZÁ AZ ASZTALON VALÓ FÉSÜLÉSHEZM, HISZEN KÉSŐBB, HA MÁR TELJES SZŐRBEN LESZ, NEM BOLDOGULUNK HA AZ ÖLÜNKBEN FEKSZEIK.

BELSŐ SZŐRÁPOLÁS: A KUTYÁK SZŐRÉNEK MINŐSÉGE AZ EMBERI HAJHOZ HASONLÓAN AZ ELFOGYASZTOTT TÁPLÁLÉK MINŐSÉGÉTŐL IS FÜGG. A SZŐR ÉS A BŐR SZERVES EGYSÉGET KÉPEZ, AZ EGÉSZSÉGES BŐR ALAPFELTÉTELE A CSILLOGÓ SELYMES SZŐRZETNEK. A KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLÁS, VALAMINT A MEGFELELŐ ÁSVÁNYIANYAG- ÉS VITAMINBEVITEL HIÁNYA A KUTYA SZŐRÉN HAGYJA AZ ELSŐ  NYOMOKAT. A RENDELLENES SZŐRHULLÁS,  A FÉNYTELEN TÖREDEZETT SZŐR MINDIG A NEM MEGFELELŐ TÁPLÁLÁSRA UTAL. AZ A VITAMIN HIÁNYA BŐRELVÁLTOZÁSOKAT, A HÁMRÉTEG RENDELLENSSÉGEIT, A B2 VITAMIN HIÁNYA (RIBOFLAVIN, LAKTOFLAVIN) BŐRRENDELLENESSÉGEKET A PNATOTÉNSAV HIÁNYA FEKÉLY ÉS SZŐRHULLÁS KIALAKULÁSÁT OKOZHATJA. A B6 VITAMIN SZÁMOS ENZIMRENDSZER ALKOTÓRÉSZE, HIÁNYA BŐRGYULLADÁST ÉS SZŐRHULLÁST OKOZ. A H VITAMIN (BIOTIN)  KORAI FÁZISAIBAN HÁMLÁST OKOZÓ BŐRGYULLADÁSSAL JÁR EGYÜTT, BÁR AZ EGÉSZSÉGES KUTYA SZERVEZETE KÉPES ELŐÁLLÍTANI A NAPI SZÜKSÉGLETET.

A JÓ MINŐSÉGŰ TÁPOK TARTALMAZZÁK A NAPI VITAMIN- ÉS ÁSVÁNYIANYAG SZÜKSÉGLETET.

forrás: Szabó Kata: A shih-tzu, pekingi palotakutya és más ázsiai törpekutyák

 

 
     

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.