Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


     
   

 
Tibeti spániel 

Testfelépítése mezomorf, testhossza valamivel meghaladja a marmagasságát.
Háta vízszintes, mellkasa mély, farka magasan tűzött, járás közben a háta fölé kunkorítja.
Mancsai kicsik feszesek, nyúléhoz hasonlóak, talppárnák között szőrnő. Nyaka mérsékelten rövid és erős.
Koponyája széles és boltozatos, a stop rövid és határozott. Az arcorri rész közepesen hosszú, ránc mentes. A középméretű fülek magasan tűzöttek, lelógóak. Marmagassága 25 cm súlya 4 - 6,5 kg A Tibeti spániel szőrzete selymes, hosszú és kétrétegű. Testén a szőrzet, változó hosszú, az arcorri részen a legrövidebb. A kanok szőre általában sűrűbb és hosszabb, mint a szukáké.

A tibeti spániel vidám természetű, magabiztos, meglehetősen temperamentumos kutya. Figyelmes, éber kutya, de ok nélkül nem ugat. Rendkívül játékos és mozgékony kutya, de a lakásban meglepően nyugodtan viselkedik. Családjához nagyon ragaszkodik. Gyerekekkel jól kijön, megfelelő szocializáció esetén más háziállatokkal is probléma mentes a kapcsolata. Idegenekkel szemben viselkedése távolságtartó és óvatos.

Szőrzete nem túl erős, ezért gondozása viszonylag egyszerű, hetente egyszer kifésülni bőségesen elegendő. Talppárnái közül tilos kivágni a szőrzetet, a tibeti spánielnek ez fajtajellege. A füleit rendszeresen meg kell tisztítani a szennyeződéstől.

Kissé akaratos a viselkedése, ennek ellenére nagyon igyekszik gazdája kedvében járni, intelligens, könnyen nevelhető. Átlagos mozgásigényű kutya, könnyen alkalmazkodik a család körülményeihez. Napi néhány rövid séta és kis játékos hancúrozás elegendő számára.

A tibeti spániel kiváló családi kutya, szereti a kutyasportokat, de nagy eredményeket ne várjunk tőle.

szerző: Bagi Csaba  forrás:  www.ebmester.hu

 
     

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.